Joe le Barbu a écrit :
wyldenot a écrit :
EDIT : D'après d'autres sources, ont parle de Octobre 2006 pour ce qui est du début des chambered ?
Suis pas un spécialiste, mais d'après ce que j'ai pu lire ici, avant 2008, eles étaient Swiss cheesed. ( pas chamberred, mais avec des petits trous un peu partout ).
Et cette technique date du début des années 80
(*)
Citation:
With the 2008 model Gibson has introduced their "weight relief" chambering, which includes routing "chambers" in specific areas of the mahogany slab body as specified by Gibson R&D.
Before 2008, Les Paul Standards were "swiss cheesed." In other words, it had holes routed into the body, but it was not chambered like most of Gibson's Les Paul lineup now is. [22] In 2008 Gibson also introduced the Les Paul Traditional. The Traditional is built using the traditional Les Paul specifications; such as Kluson style tuners, 57 Classic pickups, and an unchambered body.
source
(*)
http://www.gibson.com/en-us/Li(...)0Mar/
T'a bien raison, en fait depuis 1982 d'apres Gibson.com